Lifestyle

Vánoce minimalisticky? Jak na Vánoční pohodu

Vánoce minimalisticky? Jak na Vánoční pohodu

Říkáte si, že milujete vánoční výzdobu, světýlka a jste oddaní sběratelé svíček a tento článek rozhodně není pro vás? Věřte, že jeden správný návod na minimalismus neexistuje. Není ani žádný konkrétní způsob, jak si zařídit byt, nebo jak zredukovat váš šatník na ten správný počet kousků, aby pro vás mohl být minimalismus přínosem. Minimalismus je o zpomalení a promyšlení si toho, co v životě opravdu potřebujete a na co v něm prostě nemáte prostor, ať už ten doslovný, nebo ten ve vaší hlavě. Jeho principy vám proto mohou pomoci i během Vánoc.

Minimalismus a ekologie 

Minimalismus a ekologie jdou ruku v ruce. Vánoce jako svátky hojnosti mají v podobě, v jaké si je můžeme užívat dnes pro naši planetu, ničivé následky. Množství vyprodukovaného odpadu se v ČR mezi lety 2006 a 2016 zdvojnásobilo, a to není vůbec pozitivní zpráva. Přistupovat proto k Vánocům vědoměji, je vykročení správným směrem. Začít můžete snížením počtu dárků, které si dáváte i vybíráním ekologičtějších variant obalů nebo takových, které můžete opětovně používat. Inspiraci najdete třeba tady.

Méně dárků, více času

Hlavní myšlenkou minimalismu je mít více času se soustředit na to, co je pro vás v životě opravdu důležité. Shon před Vánocemi nám ho dokáže hodně ubrat, proto jsou svátky skvělou příležitostí si ověřit, že méně věcí pro vás může znamenat více radosti.

Mluvte se svými blízkými předem o tom, jaké máte o Vánocích představy a proč. Místo 20ti druhů cukroví, upečte 2 nebo 3 a co nejste schopni spotřebovat, raději dejte do mrazáku. Místo vymýšlení dárků se můžete zeptat, co dotyčný opravdu potřebuje. Místo nakupování si můžete darovat více společného času se svými blízkými. Třeba tím, že si koupíte vzájemně poukázky na aktivity, které byste spolu chtěli dělat. Nebo zjistit, co je pro ně na Vánocích opravdu důležitého a užít si je podle vašich společných představ.

Zelená výzdoba

Živé stromky jsou obnovitelný zdroj, a proto samy o sobě nejsou pro životní prostředí obrovskou zátěží. Zaleží ale na tom, odkud pocházejí a jak je s nimi naloženo po Vánocích. Rozhodně ale nešlápnete vedle se stromkem vypůjčeným, který vám navíc pohodlně přivezou až domů. Seznam půjčoven najdete na konci článku.

Nejekologičtější vánoční výzdoba je ta, kterou už doma máte. Pokud si ale chcete pořídit svoji první nebo rozšířit kolekci ozdob na stromeček, volte ty papírové, dřevěné nebo skleněné.

Vánoční úklid, minimalisticky!

Výrobci se nás snaží přesvědčit, že na každý povrch a místnost potřebujete jiný set čističů ideálně v plastových obalech. Slovenská značka CHISTEE tento přístup úplně zavrhla a spojením tradičních přírodních ingrediencí ověřených vědeckým výzkumem přišla s univerzálními čistícími koncentráty CHISTEE balenými ve skle a vhodnými na každý povrch, takže jsou bezpečné a vhodné dokonce i na omytí zeleniny nebo hraček. Prostě si namícháte správnou koncentraci podle účelu čistění.

Zobrazit další

Jak na Vánoce bez stresu
Jak na bezpečný předvánoční úklid?