Jak na bezpečný předvánoční úklid?

Jak na bezpečný předvánoční úklid?

Kterým ingrediencím se vyvarovat?

Určité složky nalezené v běžných úklidových prostředcích mohou skrývat potenciální nebezpečí nejen pro naše zdraví, ale i pro životní prostředí. Porozumění a identifikace těchto látek je klíčová pro zajištění bezpečného a šetrného předvánočního úklidu.

  • Amoniak

Amoniak, často využívaný v prostředcích pro své čistící vlastnosti, může být škodlivý svými výpary, jež mohou dráždit dýchací cesty. Může ale také způsobovat podráždění očí a kůže, a při dlouhodobém vystavení dokonce poškodit plíce. Přírodní alternativy jako ocet nebo jedlá soda nabízejí účinné čištění bez rizika pro zdraví.

  • Chlor

Chlor, běžný dezinfekční prvek, může působit agresivně a vyvolávat podráždění pokožky a sliznic. Jeho vdechováním si dokonce můžete dlouhodobě poškodit plicní tkáň. Bezpečnější alternativy představují přírodní dezinfekční prostředky na bázi rostlinných olejů.

  • Fosfáty

Fosfáty, běžně obsažené v mýdlech a čisticích prostředcích, mohou při vyluhování do vody způsobit eutrofizaci vodních toků a ohrožovat vodní ekosystémy. Je důležité volit fosfátově bezpečné alternativy nebo přírodní čisticí prostředky, které neobsahují tuto látku.

  • Ftaláty

Ftaláty, často přidávané pro zlepšení vůně, jsou spojovány s hormonální nerovnováhou a mohou negativně ovlivňovat reprodukční systém. Jejich používání je regulováno v některých produktech, ale stále jsou přítomny v určitých čisticích prostředcích. Sáhněte raději po produktech s vůněmi na přírodní bázi. 

  • Parabeny a etoxyláty

Etoxyláty a parabeny jsou další látky, na které bychom měli být opatrní. Etoxyláty, často nalezené ve sprejích, mohou být škodlivé pro vodní organismy a mají potenciální rizika pro lidské zdraví. Parabeny, používané jako konzervanty, jsou spojovány s hormonálními poruchami a alergiemi. Vyhněte se produktům obsahujícím tyto látky a preferujte přírodní čisticí prostředky.

A co dál?

Volba ekologických produktů nebo vytvoření vlastních domácích prostředků s přírodními ingrediencemi je skvělým způsobem, jak zajistit bezpečný předvánoční úklid pro celou rodinu a zároveň minimalizovat negativní dopady na planetu.

V NAQED jsme se rozhodli vám výběr usnadnit a nabídnout široký sortiment zdraví neškodných čistících prostředků od značky CHISTEE. Tyto produkty jsou navrženy s ohledem na účinnost a šetrnost vůči lidskému zdraví i životnímu prostředí. S čistícími prostředky od CHISTEE můžete mít jistotu, že se zbavíte nečistot a zároveň minimalizujete negativní dopady na přírodu. 

Užijte si klidné a čisté svátky bez obav o toxické zbytky čisticích prostředků. Buďte hrdí na svou péči o zdraví a životní prostředí s našimi šetrnými čisticími prostředky od značky CHISTEE!

Zobrazit další

Vánoce minimalisticky? Jak na Vánoční pohodu
Jakou kosmetiku zvolit pro miminko?