Kosmetika s čistým svědomím: Jak vybíráme bezpečné ingredience?

Kosmetika s čistým svědomím: Jak vybíráme bezpečné ingredience?

Chceme víc než jen krásné obaly

Kosmetika byla součástí lidského života už po staletí, ale jak naše znalosti a technologie pokročily, začali jsme si uvědomovat, že ne všechny ingredience v kosmetických produktech jsou bezpečné. Některé způsobují podráždění, alergie nebo dokonce vážné zdravotní problémy. Dnes už se soustředíme nejen na to, aby kosmetika vypadala a fungovala skvěle, ale také na to, aby byla šetrná k našemu zdraví a planetě.

Bezpečnost a šetrnost v každém kousku kosmetiky

Když vybíráme kosmetiku, máme na mysli několik klíčových faktorů. Prvním je bezpečnost pro pleť a zdraví – volíme produkty bez škodlivých látek. Dále nás zajímají ekologické aspekty, tedy jak kosmetika ovlivňuje životní prostředí a jaké má obaly. Zásadní je pro nás také fakt, že produkty nesmí být testovány na zvířatech. A konečně, preferujeme suroviny z etických a udržitelných zdrojů.

EU vs. USA: Kde jsou pravidla přísnější?

Evropská unie má v oblasti kosmetiky velmi přísná pravidla. Zakazuje používání více než 1 730 nebezpečných látek a dalších 600 reguluje. Naopak v USA jsou pravidla mírnější; FDA zakazuje pouze 11 skupin látek a kontroluje jen pár barviv. To ukazuje, jak důležité je být při výběru kosmetiky obezřetný a informovaný.

Náš blacklist

V Naqed jdeme ještě dál. Naše produkty neobsahují zakázané látky a vyhýbáme se i těm, které nejsou oficiálně zakázané, ale jejich bezpečnost je diskutabilní. Mezi složkami, které u nás nenajdete, patří:

  • Parabeny: Konzervanty s potenciálními zdravotními riziky.
  • Silikony: Zjemňují pleť, ale jsou ekologicky nešetrné.
  • Talek: Může být kontaminován azbestem.
  • Ethanolaminy: Mohou dráždit pleť a oči.
  • Minerální oleje: Ropné deriváty, které mohou ucpávat póry.
  • PTFE (Teflon): Obtížně rozložitelný a potenciálně škodlivý.
  • PFOA: Toxické látky považované za škodlivé.
  • Sulfáty: Například SLS, ALS, SLES a ALES, které mohou být dráždivé a vysušující.
Více se o těchto látkách dozvíte v našem Naqed kodexu.

    Kdo je vítězem?

    Mnozí lidé si myslí, že přírodní složky jsou vždy lepší než syntetické, ale realita je složitější. Některé syntetické složky mohou být stabilnější, účinnější a bezpečnější než jejich přírodní protějšky. Například syntetická kyselina salicylová je efektivnější při léčbě akné než přírodní varianta.

    Jsme tu pro vás

    Výběr kosmetiky může být komplikovaný, ale s Naqed to máte jednodušší. Naše kosmetika je čistá, bezpečná a ekologická, a my vám poskytujeme všechny informace, které potřebujete k tomu, abyste si vybrali to nejlepší pro svou pokožku. Věříme, že každá volba, kterou uděláte, může mít pozitivní dopad, a jsme hrdí na to, že vám můžeme nabídnout produkty, které skutečně mění svět k lepšímu.

    Zobrazit další

    Ekologická elegance udržitelných obalů
    Naqed kodex
    Přečíst článek

    17 min čtení