Clean beautyPéče o pleťPéče o tělo

Řekněte bye bye toxinům v kosmetice

Řekněte bye bye toxinům v kosmetice

Bylo by skvělé, kdyby firmy přistupovaly ke svým zákazníkům zodpovědně a vyráběly produkty, jen z takových ingrediencí, o kterých víme, že neškodí nám ani naší planetě. Svět tržní ekonomiky ale spíš hledá, jak dělat věci co nejlevněji a s nejvyšším možným ziskem, a tak můžete najít v kosmetice spoustu ingrediencí, o kterých už léta víme, že jsou zdraví škodlivé, prostě proto, že se jedná o tu nejlevnější variantu. O jakých konkrétně mluvíme?

Není pěna jako pěna

Vezměte si třeba takové zubní pasty. Vzhledem k tomu, že si je dáváme do pusy a denně malé dávky polykáme, by se dala očekávat jejich absolutní bezpečnost. Pravý opak je pravdou. Najdete v  nich triclosan, což je látka, která prokazatelně narušuje hormonální funkce, zejména štítné žlázy a rozmnožovacího ústrojí.

Spolu s triclosanem tam najdete i sodium lauryl sulfate, který se dříve používal jako pesticid a přispívá k pěnivosti zubních past (ale také šampónů, sprchových gelů, přípravků proti akné, čističů do domácnosti apod.). Dráždí kůží, plíce a společně s dalšími chemikáliemi přispívá k vzniku rakoviny. Kromě toho je to velký zdroj vodního znečištění a je škodlivý pro ryby a další vodní živočichy. Fluorid je známý jako aktivní ingredience v zubních pastách, která má udržovat naši sklovinu zdravou. To že je pro nás toxický, v těle se hromadí a narušuje správné hormonální a neurologické funkce, až tak známé není. Co je skvělou alternativou v péči o zuby a sklovinu? Pasty od Ecce Vita. Obsahují jen přírodní pěnící látky, minerály a vitamíny, které podporují zdraví skloviny a antibakteriální triclosan, nahrazují třeba bylinou neem.

Nemrznoucí směs i přípravek na vlasy?

V šamponech, deodorantech a vůních najdeme kromě látky sodium lauryl sulfate (a ostatních sulfátů, které připravují pokožku o její ochrannou bariéru) i další toxické “pomocníky” jako propylene glycol nebo pentylene glycol, které se používají jako zvlhčovače a jsou nositeli vůní. Problém je, že se vyrábí z ropy a ukládá se v našich orgánech. Mimochodem jeho průmyslová verze se používá do nemrznoucích směsí, ale my si s ním myjeme vlasy. Existuje ale také jeho plně bezpečná verze vyrobená z rostlin, třeba cukrové třtiny, které zlepšuje strukturu pleti a působí antibakteriálně.

Velká (ne)známá = parabeny

Parabeny jsou nejlevnější konzervanty na trhu a slouží k tomu, aby výrobky déle vydržely. Používají se nejen v kosmetice, ale také v potravinách, lécích a čističích do domácnosti. Proč jsou parabeny problematické a výrobci stále častěji hledají alternativy? Parabeny mohou způsobovat alergické reakce, ale mnohem závažnější je, že jsou spojovány se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny prsu u žen a neplodnosti u mužů.

Parabeny se totiž v těle chovají podobně jako ženský hormon estrogen a narušují přirozenou hormonální rovnováhu. Svět čisté kosmetiky má pro parabeny spoustu přírodních náhrad jako třeba kyselinu salicylovou nebo kyselinu citrónovou. 

Měkčí dopady

K dalším z levných změkčujících látek patří také triethanolamin, který se používá do šampónů, sprchových gelů, tělových krémů, mýdel pro intimní hygienu a dokonce ho najdete i v kosmetice pro děti. Dráždí oči, kůži a způsobuje zarudnutí a záněty, dále také narušuje hormonální systém. Na játra a ledviny působí jako karcinogen (při požití vnitřně nebo v kombinaci s nitrosaminy). Může vyvolávat alergické reakce. V kosmetickém průmyslu se často používá pro úpravu pH a nebo jako látka, která změkčuje pokožku. Pomáhá také maskovat nepříjemný zápach neparfemovaných látek. Alternativ bez triethanolaminu u nás najdete spoustu.

Zobrazit další

Jakou kosmetiku zvolit pro miminko?
Přírodní vs Konvenční kosmetika. Která je lepší pro vaši pleť?