POSLEDNÍ KOUSKY CLEAN-BEAUTY KOLEKCÍ SE SLEVOU 50 %. VÍCE ZDE.
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Domů Blog Jak na pigmentové skvrny: Nejlepší krémy, přírodní prostředky a babské rady
Jak na pigmentové skvrny: Nejlepší krémy, přírodní prostředky a babské rady

Jak na pigmentové skvrny: Nejlepší krémy, přírodní prostředky a babské rady

Pigmentové skvrny – kosmetický problém nebo zdravotní riziko? Obě odpovědi jsou správné. Pigmentové skvrny se mohou objevit na pokožce kdekoliv a kdykoliv. Ptáte se sami sebe, jak vznikají, jak jejich vzniku zabránit a také kdy je čas vyhledat dermatologa? Rádi vám vaše dotazy zodpovíme…

Co jsou pigmentové skvrny a jak vznikají?

Jedná se o jinak zbarvená místa na kůži, která jsou ale na rozdíl od pih podstatně větší a mohou tvořit až celé fleky. Mohou být světlého i tmavšího charakteru, to se odvíjí od barvy vaší pokožky, vlasů a očí. To, jakou barvu budou mít, má na svědomí melanin. Melanin je hnědé až černé barvivo v kůži a ve vlasech, čím více jej máme, tím tmavší je odstín naší pokožky. A čím více jej máme, tím méně je naše pokožka náchylná na spálení od UV záření. To neznamená, že se nemusíte chránit vůbec, naopak, mazat se krémy s SPF faktorem je nutnost, ale obecně osobám s tmavším typem pokožky stačí mazat se krémem s nižším SPF faktorem. Naopak osoby, které mají melaninu málo, by neměly ochranu podceňovat a mazat se i faktory 50+, které jsou k dostání.

Typy pigmentových skvrn

Pigmentové skvrny mohou být buď bílé, nebo tmavé. V případě bílých skvrn se jedná o takzvanou hypopigmentaci a v případě hnědých skvrn o hyperpigmentaci.

Při hyperpigmentaci tělo produkuje nedostatek melaninu, při hyperpigmentaci jej produkuje naopak nadmíru.

Hyperpigmentace má pak 3 poddruhy:

Pokožkovou – ta vzniká v důsledku nadměrné aktivity melanocytů a distribuce pigmentu (melaninu) do pokožky

Kožní – ta vzniká v případě, že je pigment (melanin) distribuován do škáry

Smíšenou – melanin je v tomto případě kumulován v pokožce i ve škáře

Obrázek Jak na pigmentové skvrny: Nejlepší krémy, přírodní prostředky a babské rady 1

Příčiny vzniku pigmentových skvrn

Obecně lze říci, že existuje 6 hlavních faktorů ovlivňujících vznik pigmentových skvrn, a těmi jsou genetika, hormony, sluneční záření, stárnutí (věk), poranění/záněty kůže a nemoci či užívání léků. Ale existují i další faktory, které mohou pigmentovým skvrnám napomoci se objevit.

Genetické predispozice – pokud na pigmentové skvrny trpí například vaši rodiče, tak se šance na jejich výskyt i u vás rapidně zvyšuje

  • Hormonální změny – například v těhotenství, při užívání hormonální antikoncepce a jiných hormonálních změnách, kdy tělo produkuje více estrogenu, progesteronu a melankortinu
  • Sluneční záření a UV záření – sluneční paprsky mohou zasáhnout buňky keratinocyt a melanocyt, která jsou odpovědné za vyplavování barviva, jež se usadí nad jádrem buňky
  • Stárnutí – pigmentovým skvrnám se často přezdívá „stařecké skvrny“, protože se jejich šance na vznik s věkem zvyšuje
  • Akné a jiné kožní problémy – při zánětu se často kožní barvivo shlukne do jednoho místa a po jeho odeznění zůstává na pokožce skvrna
  • Stresstres sice nezpůsobuje přímo hypo nebo hyperpigmentaci, ale může vést například ke vzniku akné, po kterém pak mohou na pokožce zůstat právě pigmentové skvrny
  • Vznik tmavých skvrn v důsledku nemoci či užívání léků: Hyperpigmentace může vznikat také jako příznak některých nemocí, jako jsou některá autoimunitní a gastrointestinální onemocnění, metabolické poruchy a nedostatek vitamínů. Hyperpigmentace může být vyvolána také některými léčivy, jako jsou chemoterapeutické léky, antibiotika, antimalarika a léky pro zmírnění záchvatů.

Obrázek Jak na pigmentové skvrny: Nejlepší krémy, přírodní prostředky a babské rady 3

Prevence pigmentových skvrn

Nejlepší prevencí pigmentových skvrn je rozhodně vyhýbání se slunečnímu záření, a to obzvláště v době, kdy je slunce nejvýš, což bývá mezi 11. a 15. hodinou. Ovšem ne vždy je možné se slunci vyhnout, proto byste měli myslet na neustálou ochranu před jeho paprsky. Krém s SPF faktorem by měl být samozřejmostí, doplnit oděv pak můžete ještě o klobouk či kšiltovku a sluneční brýle.

Důležitá je i vyvážená strava, která bude obsahovat dostatek antioxidantů, a v neposlední řadě vám skvěle poslouží vitamín C, a to jak ve formě kosmetiky, tak i jeho konzumace v podobě doplňků stravy či v ovoci. Vitamín C totiž zabraňuje vzniku dalších pigmentových skvrn.
Pokožku pravidelně čistěte a hydratujte, a pokud možno se zkuste vyhýbat velkému stresu.

Léčba pigmentových skvrn

V dnešní době existují i možnosti léčby pigmentových skvrn. Jednou z těch nejúčinnějších je chemický peeling. Jedná se o peeling s kyselinou glykolovou, která proniká do svrchní vrstvy pokožky, kterou rozvolní a ihned se vytváří nové buňky. Odstraňuje svrchní hrubou vrstvu kůže a odumřelé buňky. Nevýhodou ale může být i jeho nepřesnost. Tím se dostáváme k druhé metodě, a tou je laser. Obecně se jedná o dražší metodu, která je ale přesnější. Vysokoenergetické světlo se namíří na postižená místa a dochází k okamžitému odstranění skvrn. V tomto případě je velmi důležitá předchozí správná diagnostika typu. Laserová léčba je vhodná pro sluneční hyperpigmentace. Méně účinná je v případě melasmy. Jak chemický peeling, tak i laserové ošetření se doporučuje provádět v zimních měsících a v tomto případě je velmi důležitá předchozí správná diagnostika typu. Laserová léčba je vhodná pro sluneční hyperpigmentace. Méně účinná je v případě melasmy. Vyzkoušet můžete i metodu IPL světla, jehož teplota odbourává melanin z těla. Je ale třeba toto ošetření několikrát opakovat, aby pigmentové skvrny vymizely úplně. Další možností je zakoupení léku Hydrochinon, který tvorbu pigmentových skvrn dokáže zmírnit. Může ale pleť dráždit a v nejhorších případech může naopak uškodit a způsobit pozánětlivou hyperpigmentaci. A v neposlední řadě si můžete pomoci dermokosmetikou, kdy účinnými látkami, které byste v ní měli hledat, jsou především: retinol, kyselina azelaová, vitamín C, melanyd, retinaldehyd, kyselina glykolová a kyselina hyaluronová.

Bez ohledu na výběr formy akutního řešení pigmentových skvrn (laser, chemický peeling, IPL apod.) je velmi důležitá vaše každodenní kosmetická rutina. Zbavení se pigmentových skvrn je běh na dlouhé tratě, proto by si majitelé pigmentových skvrn měli již po zbytek života zařadit do své rutiny pár kroků:

  1. 2× po 3 měsíce kúra s dobrým sérem s vitamínem C
  2. Vždy SPF ochrana pleti během dne
  3. Žádné opalování obličeje a dekoltu
  4. Vybrat si na léto krásný a gigantický klobouk

Pigmentové skvrny v těhotenství

Typickým stavem, kdy můžete přijít k pigmentovým skvrnám jako „slepý k houslím“, je rozhodně období těhotenství. Ptáte se, jak je to možné? Souvisí to s hormonální nerovnováhou. V těhotenství je zcela typické, že ztmavne například okolí prsních dvorců nebo kůže směrem od pupíku k podbřišku (říká se tomu linea negra). Ale potrápit vás pigmentové skvrny mohou i na obličeji, obzvlášť na čele, tvářích či nad horním rtem.

Obrázek Jak na pigmentové skvrny: Nejlepší krémy, přírodní prostředky a babské rady 5

Nejlepší krémy a kosmetika na pigmentové skvrny

Obecně nejlepší kosmetikou na pleť náchylnou na pigmentové skvrny je ta 100% clean. Máte u ní jistý původ všech jejích složek, jen zcela výjimečně by mohla u někoho vyvolávat alergickou reakci, a navíc působí protizánětlivě a je vhodná i pro velmi citlivou pokožku, která by při podráždění mohla reagovat právě tvorbou akné, které samo o sobě může pigmentové skvrny způsobit.

Skvěle vám poslouží kosmetika s obsahem vitamínu C, doporučit můžeme například značku NOVEXPERT. Dále je pro vás vhodná i kosmetika s obsahem retinolu, kyseliny glykolové nebo třeba kyseliny hyaluronové.

Kdy vyhledat pomoc dermatologa?

Pigmentové skvrny ovšem nemusí být jen nevinné fleky, které sice působí nevzhledně, ale neublíží. Bohužel, výjimka potvrzuje pravidlo, a i když jsou pigmentové skvrny z 99 % benigní, tudíž nezhoubné, i mezi nimi se může skrývat zdravotní problém, v nejhorším případě rakovina kůže neboli takzvaný melanom. Jak jej poznat? Skvrna má zvláštní zbarvení či má část jiný odstín. Pokud mění svou velikost nebo má velmi nepravidelný, kostrbatý/neohraničený tvar, také je to znamení toho, že je něco v nepořádku. Pigmentová skvrna by určitě neměla být na dotek citlivá ani bolet. A v neposlední řadě by pigmentová skvrna neměla krvácet. V případě, že některý z těchto příznaků vypozorujete, doporučujeme vám neprodleně vyhledat dermatologa, který pigmentovou skvrnu zkontroluje a určí další léčebný postup.

Obrázek Jak na pigmentové skvrny: Nejlepší krémy, přírodní prostředky a babské rady 7

Jak na pigmentové skvrny - babské rady a domácí recepty

Pigmentové skvrny mohou být pro mnoho lidí estetickým problémem. Tyto tmavší oblasti kůže, známé také jako hyperpigmentace, mohou vzniknout kvůli nadměrnému slunečnímu záření, stárnutí, hormonálním změnám nebo jiným faktorům. Existuje několik babských rad a domácích receptů, které mohou pomoci zlepšit vzhled pigmentových skvrn.

Jablečný ocet: Jablečný ocet je známý svými přírodními kyselinami a antioxidanty. Smíchaný s vodou se stává účinným tonikem, které může pomoci zesvětlit pigmentové skvrny. Naneste směs na postižené místo, nechte působit a poté opláchněte vodou. Při pravidelném používání můžete pozorovat postupné zesvětlení skvrn.

Citronová šťáva: Citronová šťáva obsahuje kyselinu askorbovou, která působí jako přirozený bělící prostředek. Nanášejte čerstvou citronovou šťávu přímo na pigmentové skvrny, ale buďte opatrní, abyste se vyhnuli slunečnímu záření, protože citronová šťáva může kůži citlivější na slunce.

Aloe vera gel: Aloe vera je známá pro své hydratační a hojivé vlastnosti. Aplikace čistého aloe vera gelu na pigmentové skvrny může pomoci zklidnit pokožku a postupně zesvětlit skvrny. Pravidelné používání může vést k viditelným výsledkům.

Med a kurkuma: Med má přírodní enzymy a antioxidanty, které mohou pomoci vyrovnat tón pokožky. Smíchaný s kurkumou, která má protizánětlivé vlastnosti, vytváří pasta, která se aplikuje na pigmentové skvrny. Nechte působit a poté opláchněte. Buďte však opatrní, protože kurkuma může zanechat dočasně žlutý odstín na kůži.

Cibulová šťáva: Cibule obsahuje kyselinu křemičitou, která může pomoci přirozeně zesvětlit pigmentové skvrny. Cibulovou šťávu nanášejte na postižená místa a nechte působit. Pokud máte citlivou pokožku, proveďte nejprve test na malé části pokožky.

Je důležité mít na paměti, že účinnost domácích receptů se může lišit v závislosti na typu pigmentových skvrn a typu pokožky. Před použitím nového přírodního prostředku byste měli provést test na malé části pokožky, abyste zjistili, zda na něj nejste alergičtí. Pokud máte vážné problémy s pigmentovými skvrnami, je vždy nejlepší konzultovat s dermatologem, který vám může poskytnout správné rady a doporučení pro vaši konkrétní situaci.

Babské rady a domácí recepty mohou být užitečné pro lehkou hyperpigmentaci, ale pamatujte si, že trpělivost a pravidelnost jsou klíčové. Když se rozhodnete pro jakýkoli nový produkt nebo postup, ujistěte se, že vyhovuje vašemu typu pokožky a že nepůsobí žádné negativní reakce.

Závěrem

Pigmentové skvrny bývají většinou zcela neškodné a jedná se „jen“ o nevzhledný problém, který můžete oddálit, pozastavit nebo v případě světlých skvrn i zcela elimnovat. správnou péčí. Pokud už se pigmentové skvrny objeví, můžete se je snažit zesvětlit jak kosmetikou vhodnou na pigmentové skvrny, tak i různými kosmetickými procedurami, které vám z již viditelných pigmentových skvrn mohou poměrně účinně pigment odbourat.

Nezapomínejte, že pokud se vaše pigmentová skvrna mění, má zvláštní tvar či barvu anebo krvácí, je nutné vyhledat dermatologa a nechat si místo zkontrolovat.

Pokud chcete s pigmentovými skvrnami bojovat kosmetickými produkty, skvěle vám poslouží ty s obsahem vitamínu C, retinolu nebo třeba kyseliny azelaové. Kosmetiku vybírejte 100% clean, aby nedošlo k dalšímu podráždění citlivé pokožky, které by mohlo způsobit akné. To bývá jednou z častých příčin vzniku pigmentových skvrn.

Související příspěvky

Co jsou volné radikály a jak ovlivňují pokožku
Co jsou volné radikály a jak ovlivňují pokožku
Pokračovat ve čtení
Jak hydratovat pleť
Jak hydratovat pleť
Pokračovat ve čtení
Jak opravit poškození pleti po létě?
Jak opravit poškození pleti po létě?
Pokračovat ve čtení
Jak oživit pleť po dovolené: 10 osvědčených tipů
Jak oživit pleť po dovolené: 10 osvědčených tipů
Pokračovat ve čtení
Jak se zbavit mastné pleti: Víme, jak ji dostanete znovu do formy
Jak se zbavit mastné pleti: Víme, jak ji dostanete znovu do formy
Pokračovat ve čtení
Nejlepší hyaluronová séra - co všechno s vaší pletí dokáží?
Nejlepší hyaluronová séra - co všechno s vaší pletí dokáží?
Pokračovat ve čtení

Jste naqed?

ZŮSTAŇTE S NÁMI A NIC VÁM NEUNIKNE
K PRVNÍ OBJEDNÁVCE NAVÍC ZÍSKÁTE DOPRAVU ZDARMA.
0

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Nastavení souborů cookie
Níže si můžete vybrat, jaký druh cookies povolíte na tomto webu. Kliknutím na tlačítko „Uložit nastavení souborů cookie“ použijete svou volbu.

FunkčníNaše webové stránky používají funkční soubory cookie. Tyto soubory cookie jsou nezbytné k tomu, aby naše webové stránky mohly fungovat.

AnalytickéNaše webové stránky používají analytické soubory cookie, aby bylo možné analyzovat naše webové stránky a optimalizovat je pro účely a.o. použitelnost.

Sociální médiaNáš web umísťuje soubory cookie sociálních médií, aby vám ukázal obsah třetích stran, jako je YouTube a FaceBook. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

ReklamníNáš web umísťuje reklamní soubory cookie, aby vám zobrazoval reklamy třetích stran na základě vašich zájmů. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

JinéNaše webové stránky umisťují soubory cookie třetích stran z jiných služeb třetích stran, které nejsou analytické, sociální sítě ani reklama.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon