POSLEDNÍ KOUSKY CLEAN-BEAUTY KOLEKCÍ SE SLEVOU 50 %. VÍCE ZDE.
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Domů Blog Dehydratovaná pleť: Jak ji poznat a dopřát jí tu nejlepší možnou péči?
Dehydratovaná pleť: Jak ji poznat a dopřát jí tu nejlepší možnou péči?

Dehydratovaná pleť: Jak ji poznat a dopřát jí tu nejlepší možnou péči?

Hydratace je základ. Bez hydratace se nedá mluvit o zdravé a krásné, šťavnaté pleti, po které všichni tak toužíme. A hydratovat ji musíme jak zvenčí, tak zevnitř. Dehydratovaná pleť může potrápit všechny bez rozdílu typu jejich pokožky. I lidé s normální či smíšenou pletí se mohou v různých fázích svého života potýkat s dehydratovanou pokožkou, která může připomínat tu suchou. Ale zatímco suchá pokožka je stav trvalý a je nám to dáno geneticky, dehydratované pleti můžeme pomoci, aby byla zas krásná a svěží. Co je dehydratovaná pleť, jak ji poznat a jak na dehydratovanou pleť s akné se dozvíte v našem článku.

Co je dehydratovaná pleť a jak se projevuje? 

Zatímco suchá pokožka je geneticky daný typ pleti, kdy pokožce chybí výživa, a musíme tomu přizpůsobovat veškeré produkty péče o pleť a i dekorativní kosmetiku, dehydratovaná pleť nás může občas překvapit všechny, ale jedná se o stav přechodný.

Poznáte ji jednoduše tak, že vaše pokožka ztrácí svůj přirozený jas a trápí vás pocity nepříjemného pnutí. A způsobuje ji – jak by vás zřejmě již napadlo – dehydratace organismu. Podílet se na tom významným způsobem mohou i okolní vlivy jako environmentální faktory (velké horka, nebo naopak tuhý mráz), ale například i nadměrný stres, konzumace alkoholu, kouření nebo příliš dráždivé čisticí prostředky na pleť.

Clean beauty produkty z péče o suchou pleť

Objevte produkty, které vám pomůžou v péči o vaši suchou pleť a jsou zcela clean na NAQED.


Obrázek Dehydratovaná pleť: Jak ji poznat a dopřát jí tu nejlepší možnou péči? 1


Nejčastější příčiny dehydratace pleti: 

Dehydratovaná pleť může mít různé příčiny. Nedostatečný pitný režim a nadměrný konzum alkoholu mohou snižovat hydrataci zevnitř. Přebytek kofeinu může působit jako diuretikum, zvyšující odvodnění. Přílišné sluneční záření může oslabit kožní bariéru a zvyšovat odpařování vody. Nízká vlhkost vzduchu, častá zejména v zimním období, také ovlivňuje pokožku.

Používání nevhodné kosmetiky s agresivními složkami může narušit ochranný lipidový plášť, což vede k dehydrataci. Stárnutí přináší ztrátu kolagenu a sníženou schopnost pleti zadržovat vlhkost. Některé nemoci, jako ekzémy či dermatitidy, mohou vést ke zvýšenému odpařování vody z pokožky. Identifikace příčin je klíčová pro úspěšnou péči o hydrataci pleti.

Nedostatečný pitný režim – pokud málo pijete, odráží se to na celkovém vzhledu vaší pleti. Dobře vám v tomto ohledu poslouží voda, a to buď kohoutková, nebo minerální. Naopak přílišná konzumace alkoholu nebo kofein vám prokážou zcela opačnou službu – podpoří dehydrataci.

Vnější faktory – zde můžeme mluvit o přebytku slunečního záření, před kterým je pleť nedostatečně chráněná, ale hrát zde velkou roli může i nízká vlhkost vzduchu, nejčastěji v klimatizované místnosti, nebo nevhodně zvolená kosmetika. Tu vždy pečlivě vybírejte tak, aby odpovídala typu vaší pleti. Poradit se v tomto ohledu můžete určitě s vaší kosmetičkou nebo vyškolenou dermoporadkyní v lékárnách či parfumeriích.

Stárnutí a některé nemoci – s postupem věku se v našem těle stále více a více snižuje tvorba produkce kyseliny hyaluronové, což je látka, která je našemu tělu vlastní, a její nedostatek způsobuje vysušování pokožky a její stárnutí. Je tedy zapotřebí ji našemu tělu dodávat. Existuje spousta krémů a sér, které obsahují tuto zázračnou látku, kdy ji pravidelným užíváním správné kosmetiky dodáváme touto formou našemu tělu, které nám poděkuje právě vyživenou a hydratovanou pletí bez známek stárnutí. Ale na vině mohou být i některé kožní nemoci jako například xeróza nebo ichtyóza.

Obrázek Dehydratovaná pleť: Jak ji poznat a dopřát jí tu nejlepší možnou péči? 6

Co na dehydratovanou pleť?

Největší službu vám v tomto ohledu poskytne 100% clean a přírodní pleťová kosmetika, jelikož právě přírodní složky jsou pro dehydratovanou pleť hotovým elixírem mládí. V přírodní kosmetice hledejte především aloe vera, kokosový olej, olivový olej, med, zelený čaj nebo například červený jíl.

Rozhodně používejte hydratační krémy s UV faktorem, jelikož nejen, že pleť vyživí, ale navíc dodá pleti nadměrnou dávku vody při pobytu na slunci. Na noc aplikujte hydratační krém, ideálně s obsahem kyseliny hyaluronové nebo s aloe vera. Právě tato rostlina má výborné hydratační účinky. Do své denní rutiny můžete ale zařadit i hydratační séra, která jsou určena pro intenzivní hydrataci pleti a navrátí okamžitě ztracenou vlhkost, a pleťové masky, například ty gelové, které pleť zklidňují a také hloubkově hydratují.
Pokud jste ještě nevyzkoušeli hydroláty neboli květové vody, tak je určitě můžeme doporučit všem, a to bez rozdílu typu pleti. Ty vaši pleť osvěží, vyživí a zklidní, a navíc nádherně voní, což je potěcha nejen pro pokožku, ale i pro duši.

Clean beauty pleťová séra

Přírodní pleťová séra z těch nejlepších clean bauty ingrediencí, které pomůžou vaší dehydratované pleti.

Obrázek Dehydratovaná pleť: Jak ji poznat a dopřát jí tu nejlepší možnou péči? 8

Pomoct může i jídelníček! 

Za dehydratací pokožky může stát kromě výše zmíněného i špatné skladba jídelníčku, který možná neobsahuje potřebné živiny a vitamíny. Vhodné by bylo konzumovat především potraviny obsahující dostatek zdravých tuků, ale i potraviny s obsahem betakarotenu, vitamínu E a některých minerálů, třeba zinku, selenu a jódu.

Zaměřte se tedy konkrétně na ořechy, za studena lisované oleje, ryby, mořské řasy, ovoce a zeleninu. Vynikající je i avokádo, z toho si kromě chutné pomazánky můžete udělat třeba i pleťovou masku. A výborně vám poslouží i drcené lněné semínko, které můžete přidávat téměř do každého jídla.

Zevnitř i zvenčí můžete používat i panenský kokosový olej, který kromě toho, že je zdravou alternativou stolních olejů, můžete nanášet i přímo na kůži.

Nezapomínejte ani na pravidelný pitný režim, především na vodu, a naopak omezte konzumaci nápojů obsahujících kofein a alkoholu.

Obrázek Dehydratovaná pleť: Jak ji poznat a dopřát jí tu nejlepší možnou péči? 13

Dehydratovaná pleť s akné

Myslíte si, že dehydratovaná pleť a akné k sobě nejdou? Právě naopak… Dehydratovaná pleť má tendenci produkovat více mazu, čímž se právě brání. Rozšířené póry může nadbytek mazu snadno ucpat… A pupínky jsou na světě.

V tomto případě používejte produkty určené na mastnou pleť v tandemu s hydratačními produkty. Samotné produkty na dehydratovanou mastnou pleť by ji ještě více vysušily a následovala by reakce v podobě nadměrné tvorby mazu a následně vzniku pupínků.

Dehydratovanou pleť s akné je třeba především pravidelně čistit. A to nejen večer, ale i ráno! V noci se pleť detoxikuje, a proto je ráno třeba ji všech nečistot zbavit. Na její čištění používejte produkty bez obsahu alkoholu a mýdla, ideální bude třeba maska s obsahem červeného jílu. Ale nepřehánějte to s ní, 1–⁠⁠2× týdně bohatě postačí.

Dehydratovaná pleť spojená s akné může vykazovat různé znaky. Přestože se zdá paradoxní, pleť může být mastná a suchá zároveň. Póry jsou často rozšířené a ucpávají se nadměrnou produkci mazu a odumřelými buňkami. Kůže může být matná, ale zároveň se mohou objevit i loupání a suchá místa. Akné na dehydratované pleti bývá často drobné, povrchové a citlivé.

Ošetření této kondice vyžaduje vyvážený přístup. Klíčové je zajištění hydratace a zároveň minimalizace rizika ucpávání pórů. Důležité je začlenit nekomedogenní hydratační produkty s lehkou texturou, které zamezí ucpávání pórů. Pravidelná exfoliace s mírnými kyselinami pomáhá odstraňovat odumřelé buňky a udržuje póry čisté.

Výběr správné kosmetiky je klíčový. Odlišná textura pleti vyžaduje specifické produkty. Doporučují se lehké, gelové či vodnaté hydratační krémy a nekomedogenní make-up. Složení by mělo obsahovat hyaluronovou kyselinu, glycerin a ceramidy, které zlepšují hydrataci.

Závěrem toho všeho je, že zatímco se suchým typem pokožky nic moc nenaděláte, jelikož je daný geneticky, u dehydratované pleti příčiny jejího vzniku přímo ovlivnit můžete. Celkově je důležité individuální přizpůsobení péče o dehydratovanou pleť s akné. Konzultace s dermatologem a postupný přístup k ošetření mohou přinést pozitivní výsledky pro zdravý a krásný vzhled pleti.

Dehydratovaná pleť diskuze

Diskuse o tématu dehydratované pleti v diskuzích a na sociálních sítích

Dehydratovaná pleť v poslední době často rezonuje v online diskuzích a na sociálních sítích. Lidé sdílejí své zkušenosti, rady a doporučení ohledně péče o tuto problémovou pleťovou kondici. Diskutuje se o vhodných hydratačních produktech, stravovacích návycích a pitném režimu. Odborníci v diskuzích varují před zaměňováním suché pleti s dehydratací a zdůrazňují důležitost vnější i vnitřní hydratace. Společná výměna informací a názorů tak pomáhá lidem lépe porozumět této problematice a najít efektivní řešení pro obnovu zdravého vzhledu pleti.

Pokud vás začala trápit dehydratovaná pokožka, je třeba zaměřit se na možné příčiny jejího vzniku. Na vině mohou být vnější faktory jako vystavování se přímému slunečnímu záření, nebo naopak tuhému a suchému mrazu bez dostatečné ochrany pleti, ale i špatná péče o pokožku, která obsahuje vysušující látky, které vaší pleti nesvědčí. Nejčastěji to bývají produkty s obsahem alkoholu, propolisu a dalších zmatňujících látek. Určitě se vyhýbejte produktům určeným na mastný typ pleti.
Co se týče vnitřních faktorů, může v současné dehydrataci pleti hrát roli stárnutí pokožky, některá kožní onemocnění, ale i nedostatečný pitný režim nebo špatná skladba jídelníčku.

V případě dehydratované pleti se může často stávat, že se bude bránit nadměrnou tvorbou mazu, a tím pádem budete trpět na akné. V tuto chvíli je třeba být obezřetní a nepoužívat kosmetiku vhodnou pro mastnou pokožku bez jejího doplnění o hydratační produkt.

Obrázek Dehydratovaná pleť: Jak ji poznat a dopřát jí tu nejlepší možnou péči? 15

 

Správná hydratace pleti má klíčový vliv na stav akné. Dehydratace může zvýšit tvorbu kožního mazu, což zhoršuje akné. Dostatečná hydratace však udržuje pokožku vyváženou a redukuje nadměrnou produkci oleje. Volba nekomedogenních hydratačních produktů je důležitá, aby nedocházelo k ucpávání pórů. Pravidelné pití vody a konzumace vodnatých potravin podporuje hydrataci zevnitř. Jemná čištění a šetrné exfoliace pomáhají odstranit odumřelé buňky a usnadňují vstřebávání hydratačních látek. Doporučuje se konzultovat s dermatologem pro vhodný hydratační režim přizpůsobený individuálním potřebám pleti.

Především je zapotřebí se v případě projevů dehydratované pleti zaměřit na možné příčiny, poradit se s odborníkem a nechat si doporučit vhodnou péči právě pro vás. Buďte obezřetní v případě použití agresivních konvenčních produktů se syntetickými látkami a parfemacemi, jejichž bezpečné zpracování vyžaduje hodně vody v buňkách. Zaměřte se na 100% clean beauty kosmetiku s obsahem přírodních hydratačních složek, jako je například med, aloe vera, kokosový či olivový olej, červený jíl, zelený čaj nebo kyselina hyaluronová extrahovaná z pšenice.

Související příspěvky

Vyprahlá pleť jako poušť? Ne, díky.
Vyprahlá pleť jako poušť? Ne, díky.
Pokračovat ve čtení
Vrstvení produktů v péči o pleť pro maximální výsledky
Vrstvení produktů v péči o pleť pro maximální výsledky
Pokračovat ve čtení
Co je peeling a jak správně používat exfoliační kosmetiku
Co je peeling a jak správně používat exfoliační kosmetiku
Pokračovat ve čtení
Jak poznáte, že je čas říct kosmetice Bye-Bye?
Jak poznáte, že je čas říct kosmetice Bye-Bye?
Pokračovat ve čtení
5 věcí, které vědět, než začnete s clean beauty
5 věcí, které vědět, než začnete s clean beauty
Pokračovat ve čtení
Ultimátní průvodce vrstvením vašich oblíbených vůní
Ultimátní průvodce vrstvením vašich oblíbených vůní
Pokračovat ve čtení

Jste naqed?

ZŮSTAŇTE S NÁMI A NIC VÁM NEUNIKNE
K PRVNÍ OBJEDNÁVCE NAVÍC ZÍSKÁTE DOPRAVU ZDARMA.
0

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Nastavení souborů cookie
Níže si můžete vybrat, jaký druh cookies povolíte na tomto webu. Kliknutím na tlačítko „Uložit nastavení souborů cookie“ použijete svou volbu.

FunkčníNaše webové stránky používají funkční soubory cookie. Tyto soubory cookie jsou nezbytné k tomu, aby naše webové stránky mohly fungovat.

AnalytickéNaše webové stránky používají analytické soubory cookie, aby bylo možné analyzovat naše webové stránky a optimalizovat je pro účely a.o. použitelnost.

Sociální médiaNáš web umísťuje soubory cookie sociálních médií, aby vám ukázal obsah třetích stran, jako je YouTube a FaceBook. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

ReklamníNáš web umísťuje reklamní soubory cookie, aby vám zobrazoval reklamy třetích stran na základě vašich zájmů. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

JinéNaše webové stránky umisťují soubory cookie třetích stran z jiných služeb třetích stran, které nejsou analytické, sociální sítě ani reklama.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon