POSLEDNÍ KOUSKY CLEAN-BEAUTY KOLEKCÍ SE SLEVOU 50 %. VÍCE ZDE.
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Domů Blog Co je peeling a jak správně používat exfoliační kosmetiku
Co je peeling a jak správně používat exfoliační kosmetiku

Co je peeling a jak správně používat exfoliační kosmetiku

Zářivá a zdravá pleť začíná správnou péčí. Co je to peeling a jak správně používat exfoliační kosmetiku? V našem novém blogovém článku odhalíme tajemství toho, jak odstranit odumřelé buňky a dosáhnout hladké pleti. Připravte se na krásný a osvěžený vzhled! Pokračujte v čtení a získejte rady pro dokonalý peeling.

Co je peeling

Peeling je kosmetický proces odstraňování odumřelých kožních buněk. Slovo „peeling“ pochází z angličtiny a znamená „loupat se“. Proces peelingu může být prováděn různými způsoby, včetně přírodních, chemických, enzymatických nebo mechanických metod. Provádí se pomocí gelu či krému, který obsahuje drobné abrazivní částečky, které obrušují kůži. Peelingy můžeme v základu rozdělit na ty, které jsou určeny pro tělo, vlasy nebo obličej a opravdu nedoporučujeme je zaměňovat. Peelingy určené pro tělo si musí poradit se silnější vrstvou pokožky, proto bývají méně šetrné než peelingy obličejové. Ty musí být naopak jemné a šetrné. Navíc peeling na obličej budete vybírat podle typu vaší pokožky. Záleží zde na tom, zda je mastná, suchá, citlivá nebo normální. Jiný pak zvolíte pro mladou pleť nebo pro stárnoucí. Samostatným typem je pak ještě pleť aknózní. Obecně se dá řídit popisem na obalu produktu, na kterém je jasně určeno, zda je peeling na obličej nebo na tělo.

Peeling je klíčovou součástí péče o pleť, která ji omlazuje a revitalizuje. Slovo "peeling" pochází z angličtiny a znamená doslova "loupat". Proces zahrnuje odstranění odumřelých buněk z povrchu kůže, čímž se odkrývá nová, zářivá pokožka.

Peelingové produkty obsahují složky, jako jsou enzymy, kyseliny nebo jemné částice, které pomáhají odstranit odumřelé buňky. Tento proces podporuje regeneraci pleti, zlepšuje texturu a pleť získává hladký a zářivý vzhled.

Tělový a obličejový peeling se liší. Tělový peeling se často provádí hrubšími zrnky nebo štěpky, aby se odstranila hrubá a suchá kůže na těle. Obličejový peeling je jemnější, zpravidla obsahuje enzymy nebo kyseliny, které šetrně odstraňují odumřelé buňky a zlepšují texturu obličeje.

Peeling by měl být součástí péče a nejlépe se provádí 1-2x týdně. Je však důležité zvolit správný typ peelingu podle typu pleti a konzultovat s odborníkem, zejména pokud máte citlivou nebo problematickou pleť. Peeling přináší nový život vaší pleti a vytváří pevný základ pro další kosmetickou péči. Pokud se chcete dozvědět více, čtěte dál!

Obrázek Co je peeling a jak správně používat exfoliační kosmetiku 1

Historie peelingu

Historie peelingu sahá hluboko do minulosti, kdy se lidská civilizace snažila o dosažení krásné a zdravé pleti. První záznamy o používání exfoliace pocházejí již z dávných kultur, jako byly starověké Egyptské, řecké a římské civilizace.

Egyptské královny a králové si cenili krásné pleti a používali přírodní exfolianty, jako byl písek nebo soľ, k odstranění odumřelých buněk a nečistot. Ve starověkém Řecku a Římě byly oblíbené lázně a procedury péče o pleť, které zahrnovaly odlupování kůže pomocí oleje a písku.

V arabském světě se populární stal hammam, tradiční parní lázeň, která obsahovala rituální peeling, kde byla pokožka osvěžena pomocí mýdlové pěny a speciálního drhnutí.

Středověké Evropě byl peeling prováděn s pomocí různých přísad, jako byly víno nebo octová kyselina. Byly využívány také drsné látky, jako jsou jemné štěrky, které se používaly k odstranění odumřelých buněk.

Moderní peeling začal nabývat na popularitě v 20. století s rozvojem kosmetického průmyslu. Byly vyvinuty různé chemické látky, které umožnily efektivní a kontrolovanou exfoliaci pokožky. Dnes je peeling nedílnou součástí mnoha kosmetických a dermatologických procedur, které jsou přizpůsobeny individuálním potřebám a typu pleti.

Historie peelingu nám ukazuje, že touha po krásné pleti je hluboce zakořeněná v lidské kultuře. Od starověku až po současnost se metody a složení mění, ale základní princip očisty a regenerace pleti zůstává stejný.

Rozdíl mezi peelingem a scrubem

Peeling a scrub mají společný cíl - očistit a zregenerovat pleť. Peeling obvykle využívá chemických složek k odstranění odumřelých buněk a zlepšení textury pleti. Scrub je mechanický, obsahuje jemné částice, které odstraňují nečistoty. Peeling je často jemnější, vhodný pro citlivou pleť, zatímco scrub může být intenzivnější. Výběr závisí na potřebách pleti. Peeling mívá více gelovou nebo krémovou konzistenci než scrub. Na pokožku tedy působí méně abrazivně. Peelingový efekt (dekeratinizaci) dosahují účinkem kyselin nebo enzymů. Oproti tomu scrub obsahuje větší a tvrdší částečky, které odumřelé buňky z kůže mechanicky odstraní.

Různé druhy peelingu 

Existují 3 druhy peelingů, a to chemický peeling, který funguje na bázi kyselin, které odstraňují svrchní vrstvu pokožky.Pak mechanický (abrazivní) peeling neboli scrub, který obsahuje jemná zrníčka, čímž se kůže obrušuje. Dále enzymatický peeling, který obsahuje enzymy, ovocné kyseliny, které urychlují exfoliační procesy. V čem tkví hlavní kouzlo 100% clean peelingů? Především v tom, že obsahují jen a pouze bezpečné složky, které pleť nepodráždí, jsou jemné, šetrné a nenajdete v nich žádné toxické látky. Vyberete si veganský, z himalájské soli, kávových zrn nebo jasmínový? Jsou z exkluzivních ingrediencí, a navíc se mohou pyšnit certifikáty jako ECO-CERT, VEGAN nebo BIO.

  • Přírodní peeling, jako ten, který nabízíme, je založený na přírodních složkách. Může obsahovat jemné částice, jako jsou semínka ovoce nebo ořechy, které jemně odstraňují odumřelé buňky. Tento druh peelingu je šetrný a vhodný pro většinu typů pleti, zanechává pleť hladkou a osvěženou.
  • Chemický peeling využívá kyselin nebo jiných chemických látek k odstranění vrchní vrstvy pokožky. Je často prováděn odborníky a může hlouběji působit na pokožku, například k odstranění pigmentových skvrn nebo jizev. Při chemickém peelingu je důležité dbát na to, aby byl proveden profesionálem.
  • Enzymatický peeling využívá enzymy, které rozpouštějí odumřelé buňky na povrchu kůže. Je vhodný pro citlivější pleť a neprovádí mechanické tření. Enzymatický peeling může mít také protizánětlivé účinky.
  • Mechanický peeling pracuje s fyzickým třením, kdy jemné částice odstraňují odumřelé buňky. Je důležité být opatrný, aby se nepoškodila pokožka. Tento druh peelingu může být účinný, ale je vhodné ho provádět opatrně a ne příliš často.

Jak správně používat peeling 

Jak často používat peeling? 

Co se týče četnosti používání, záleží na typu vaší pleti. Normální pleť jej snese cca 1× za 2 týdny, mastná pleť klidně 1× týdně, suchá naopak třeba jen jednou za 3 týdny. Je to individuální a neexistuje na to přesný návod. Je třeba respektovat aktuální kondici pleti a nikdy nerealizovat peeling, pokud je pokožka na dotek bolestivá.

Jak dlouho nechat peeling působit?

Délka působení peelingu je individuální a záleží na jeho typu. Řiďte se ovšem v tomto případně rozhodně návodem k použití. U mechanických peelingů masírujte dané místo několik sekund, pokud je někde kůže zrohovatělá, můžete déle a s větší intenzitou. U enzymatických a chemických peelingů dbejte pokynů.

Jak provést peeling obličeje?

Peelingový přípravek nanesete na dobře vyčištěnou vlhkou pokožku. V případě chemického nebo enzymatického peelingu produkt jen naneseme a necháme působit. V případě scrubu produkt naneseme a jemnými krouživými pohyby masírujeme.

Jak používat tělový peeling?

Peeling na tělo můžete provádět s větší četností, a to klidně až 2x týdně. Vždy se však řiďte stavem pokožky. Na rozdíl od obličejových peelingů se může v některých případech peeling na tělo nanášet i na suchou pokožku, dbejte vždy na návod u daného produktu. Opět krouživými pohyby celé dlaně masírujte pokožku těla, tam, kde je kůže zrohovatělá, klidně více přitlačte.

Obrázek Co je peeling a jak správně používat exfoliační kosmetiku 7

Péče o pleť

Jak často používat obličejový peeling?

Četnost použití obličejového peelingu závisí na typu pleti. Většinou se doporučuje 1-2x týdně. Citlivá pleť by měla volit méně často, mastná pleť více. Pozorně naslouchejte své pleti a postupujte podle jejích potřeb.

Jak používat obličejový scrub?

Používání obličejového scrubu je jednoduché, ale důležité dodržet správné kroky. Nejprve očistěte pleť, poté jemně naneste scrub na vlhkou pokožku. Kruhovými pohyby masírujte, vyhněte se citlivým oblastem. Po několika minutách opláchněte vlažnou vodou a naneste hydratační krém. Doporučuje se peeling 1-2x týdně.

Co dělat, když máte citlivou pokožku?

Peeling u citlivé pleti vyžaduje opatrný přístup. Volte jemné exfolianty bez hrubých částic. Testujte nový produkt na malé části pleti. Masírujte lehkými pohyby a ne příliš dlouho. Opláchněte vlažnou vodou a aplikujte jemný hydratační krém. Peeling provádějte méně často, 1x týdně nebo podle potřeby.

Peeling doma

Peeling si můžete vyrobit i doma. Populární jsou peelingy z cukru, kávy, soli, máku nebo třeba z ovesných vloček.

Obrázek Co je peeling a jak správně používat exfoliační kosmetiku 9

Zde je recept na jeden z našich oblíbených:

Budete potřebovat jen 1 lžíci olivového oleje, 2 lžíce třtinového cukru a pár kapek esenciálního oleje z citrusů. Vše promícháme a krouživými pohyby jemně masírujeme obličej, který následně opláchneme vlažnou vodou. Na tělo můžete použít například mořskou sůl, která má hrubší a větší zrnka.

Shrnutí výhod peelingu je nezbytné. Peeling odstraňuje odumřelé buňky, čímž revitalizuje pleť, zlepšuje texturu a podporuje regeneraci. Zářivý vzhled a hladká pokožka jsou zdejšími odměnami. Pro správné výsledky je však klíčové peeling provádět s rozvahou. Vyberte vhodný typ podle typu pleti, dodržujte doporučenou frekvenci a příslušně hydratujte. Nepřehánějte to a peeling neprovádějte příliš často, abyste pleť nepoškodili. Pamatujte, že klíčem k úspěchu je pravidelnost a pozornost k individuálním potřebám pleti. Užijte si zářivý a zdravý vzhled, který peeling může přinést v péči o suchou pleť.

Používání peelingu má své výhody v tom, že vám pomůže odstranit odumřelou svrchní vrstvu pokožky a nečistoty z pleti, a to několika různými způsoby. Který bude vyhovovat vám zjistíte nejspíš až časem, ale rozhodně není na škodu se poradit s odborníkem či vaší kosmetičkou.

Doporučujeme ale rozhodně dbát rad profesionálů a držet se striktně návodu k použití u každého výrobku, nepřekračovat uvedenou doporučenou dobu působení přípravku a ani nenanášet peeling či scrub častěji, než je doporučováno.

Související příspěvky

Studený ponor zlepší váš duševní stav i pleť
Studený ponor zlepší váš duševní stav i pleť
Pokračovat ve čtení
Meditace jsou stále IN. Víme, které teď  letí a kam se za nimi vydat.
Meditace jsou stále IN. Víme, které teď letí a kam se za nimi vydat.
Pokračovat ve čtení
Vše, co potřebujete vědět o pH pokožky
Vše, co potřebujete vědět o pH pokožky
Pokračovat ve čtení
UV záření 1.0: Buďte safe ve městě, na pláži i ve vodě
UV záření 1.0: Buďte safe ve městě, na pláži i ve vodě
Pokračovat ve čtení
JAK VYHRÁT BOJ SE ZOUBKY
JAK VYHRÁT BOJ SE ZOUBKY
Pokračovat ve čtení
Sebevědomý letní playlist od DJ Ktva, který rozhodně potřebujete.
Sebevědomý letní playlist od DJ Ktva, který rozhodně potřebujete.
Pokračovat ve čtení

Jste naqed?

ZŮSTAŇTE S NÁMI A NIC VÁM NEUNIKNE
K PRVNÍ OBJEDNÁVCE NAVÍC ZÍSKÁTE DOPRAVU ZDARMA.
0

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Nastavení souborů cookie
Níže si můžete vybrat, jaký druh cookies povolíte na tomto webu. Kliknutím na tlačítko „Uložit nastavení souborů cookie“ použijete svou volbu.

FunkčníNaše webové stránky používají funkční soubory cookie. Tyto soubory cookie jsou nezbytné k tomu, aby naše webové stránky mohly fungovat.

AnalytickéNaše webové stránky používají analytické soubory cookie, aby bylo možné analyzovat naše webové stránky a optimalizovat je pro účely a.o. použitelnost.

Sociální médiaNáš web umísťuje soubory cookie sociálních médií, aby vám ukázal obsah třetích stran, jako je YouTube a FaceBook. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

ReklamníNáš web umísťuje reklamní soubory cookie, aby vám zobrazoval reklamy třetích stran na základě vašich zájmů. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

JinéNaše webové stránky umisťují soubory cookie třetích stran z jiných služeb třetích stran, které nejsou analytické, sociální sítě ani reklama.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon