POSLEDNÍ KOUSKY CLEAN-BEAUTY KOLEKCÍ SE SLEVOU 50 %. VÍCE ZDE.
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Domů Blog Vše, co potřebujete vědět o pH pokožky
Vše, co potřebujete vědět o pH pokožky

Vše, co potřebujete vědět o pH pokožky

Víte, co to vlastně znamená pH pokožky a proč je důležité, aby bylo v rovnováze? Nebo netušíte, o čem je řeč? Pokud je totiž narušeno, může to mít fatální vliv na zdraví vaší pokožky. Plocha pokožky dospělého člověka dosahuje 1,6 až 2 m2 a může vážit až pětinu celé vaší hmotnosti. A to je dost důležitý orgán na to, abyste mu věnovali dostatek pozornosti, nemyslíte? Čtěte dále…

 

Co je to pH pokožky a jak ovlivňuje její zdraví

Stupnice pH udává kyselost, zásaditost nebo neutralitu určité látky či směsi. Naše pokožka má již od narození mírně kyselé přirozené pH, a to v rozmezí 4,5–5,5, ale na některých místech to může být i více, udává se, že až pH 7. Jedná se například o místa, kde dochází k většímu tření, jako jsou třísla, podpaží, oblast mezi prsty nebo podprsní rýhy. Toto kyselé pH usnadňuje odlupování odumřelých kožních buněk a zabraňuje přemnožení škodlivých bakterií, které v tomto kyselém prostředí nepřežijí. Pokud si ovšem pH pokožky narušíte, můžete si zadělat na pořádné problémy.

K narušení pH pokožky by mohlo dojít například používáním nevhodných mycích prostředků, příliš častým mytím nebo kožními problémy. V těchto případech by se pH pokožky přibližovalo k neutrálnímu, a to by se najednou stalo vhodným prostředím pro množení bakterií a pokožka by pak přestala plnit svou funkci „bariéry“.

Pro vyrovnané pH je důležitý pot a maz, které jsou součástí hydrolipidního filmu.

phObrázek Vše, co potřebujete vědět o pH pokožky 1

Přirozené pH pokožky

Jaké je přirozené pH na povrchu zdravé pokožky

Přirozené pH pokožky hraje klíčovou roli v udržení zdraví, odolnosti a celkového vzhledu pokožky. Zdravá pokožka má přibližně mírně kyselé pH kolem 4,5 až 5,5, což jí umožňuje efektivně plnit své ochranné funkce a udržovat rovnováhu. Tento kyselý prostředí vytváří optimální podmínky pro přirozenou flóru pokožky, která brání před nepříznivými mikroorganismy.

Jak mohou různé faktory, jako např. stres, strava a kosmetika, ovlivňovat přirozenou rovnováhu pH pokožky

Různé faktory mohou ovlivňovat přirozenou rovnováhu pH pokožky. Stres může vést k nadprodukci mastných látek, což mění pH pokožky. Strava hraje roli při dodávání živin, které ovlivňují pH. Vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály podporuje zdravé pH pokožky. Kosmetika, zejména ty s vysokým obsahem alkalických látek, může dočasně změnit pH pokožky. Je důležité volit produkty šetrné k přirozenému pH.

Obrázek Vše, co potřebujete vědět o pH pokožky 3

Jak lze pomoci pokožce udržet její přirozenou rovnováhu pH

Existuje několik způsobů, jak pomoci pokožce udržet její přirozenou rovnováhu pH. Volba správné kosmetiky je zásadní. Produkty s vyváženým pH a přírodními složkami mohou podpořit pokožku. Dodržování zdravé stravy, pitného režimu a zvláštní pozornost věnovaná péči o stres jsou klíčové faktory. Pravidelná a šetrná péče, jako je mírné čištění a hydratace, může udržet rovnováhu pH.

Vliv stáří a pohlaví na hodnotu pH pokožky

Stáří a pohlaví mají také vliv na pH pokožky. S věkem se schopnost pokožky udržovat pH může snižovat, což může vést k suchu a podráždění. Hormonální změny u žen v průběhu života mohou také ovlivnit pH pokožky. Péče by měla být přizpůsobena individuálním potřebám, a to jak v závislosti na věku, tak i na pohlaví.

Obrázek Vše, co potřebujete vědět o pH pokožky 1

Jak zjistíme, jaké pH pokožky máme?

Bohužel neexistuje žádný domácí přístroj, který by uměl změřit pH pokožky. Zjistit ho lze jen v laboratořích. Pokud ovšem není optimální, s velkou pravděpodobností to pocítíte na příznacích. Ty se při příliš vysokém pH mohou projevovat začervenáním nebo olupováním či pnutím pokožky. A naopak při příliš nízkém pH se mohou projevovat ve formě akné, ucpaných pórů, citlivosti na všechny produkty či jako mastná pleť, i když ji pravidelně a správně čistíte.
Ke změnám pH navíc dochází s věkem. Novorozeňata mají pH okolo 6, zhruba po měsíci se okyseluje a klesá na hodnotu 5–5,5 – proto je opravdu důležité používat pro novorozence vhodnou kosmetiku. Po 50. narozeninách pH opět stoupá a dostává se na hodnotu 7.

Výše pH je ovšem ovlivněna i pohlavím. Muži mají zvýšenou produkci potu a mazu, s tím se pojí vyšší výskyt mléčných a volných mastných kyselin a ty snižují pH pokožky, takže u mužů bývá většinou pH pod hodnotou 5.

Obrázek Vše, co potřebujete vědět o pH pokožky 1

Jak ovlivňuje PH kosmetika

Jak různé typy kosmetiky ovlivňují pH pokožky

Kosmetika hraje klíčovou roli v péči o pokožku, ale méně se hovoří o jejím vlivu na pH pokožky. Přirozené pH pokožky je důležité pro udržení ochranné bariéry a celkového zdraví. Různé typy kosmetiky mohou ovlivnit toto pH různými způsoby.

Jak si vybrat kosmetiku, která respektuje přirozenou rovnováhu pH pokožky

Rozmanitost kosmetiky na trhu zahrnuje výrobky od sprchových gelů po hydratační krémy. Každý produkt má svou vlastní složení a pH. Některé produkty jsou alkalické a mohou dočasně zvýšit pH pokožky, což může narušit ochrannou bariéru a způsobit podráždění. Na druhé straně jsou tu kyselé produkty, jako například AHA (alfa hydroxykyseliny) a BHA (beta hydroxykyseliny), které mohou pomoci exfoliovat a zlepšit texturu pokožky. Je důležité si uvědomit, že i když mohou být účinné, mohou také způsobit citlivost, zejména u lidí s citlivou pokožkou.

Při výběru kosmetiky je klíčové hledět na to, že respektujete přirozenou rovnováhu pH pokožky. Produkty s pH blízkým pH pokožky (4,5 až 5,5) mají tendenci být šetrnější a méně pravděpodobně naruší pH pokožky. Při čtení složení produktu můžete hledat ingredience jako kyseliny (hyaluronová kyselina, glykolová kyselina atd.), které signalizují, že produkt by mohl být kyselý. Dále je důležité vyhýbat se produktům s vysokým obsahem alkoholu a drsnými čisticími látkami, které mohou narušit ochrannou bariéru pokožky.

Obrázek Vše, co potřebujete vědět o pH pokožky 9

Jak tonizace pomáhá udržovat rovnováhu pH pokožky

Tonizace je jedním z kroků v péči o pleť, který může pomoci udržet rovnováhu pH pokožky. Tonikum s nízkým pH může pomoci obnovit pH pokožky po čištění a připravit ji na další kroky péče. Tonizace také může pomoci minimalizovat účinky tvrdé vody, která může dočasně změnit pH pokožky.

Přírodní kosmetika jako nejlepší možnost

Přírodní kosmetika se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí zachovat přirozenou rovnováhu pH pokožky. Přírodní produkty často obsahují složky jako rostlinné extrakty, esenciální oleje a jiné přírodní látky, které mají tendenci být blíže pH pokožky. Zatímco ne všechny přírodní produkty jsou automaticky šetrné k pH pokožky, volba certifikované přírodní kosmetiky může snížit riziko nežádoucích účinků na pH pokožky.

Celkově lze říci, že pH kosmetiky může významně ovlivnit zdraví a vzhled pokožky. Volba vhodných produktů, tonizace a případně zvažování přírodní kosmetiky mohou pomoci udržet přirozenou rovnováhu pH pokožkya podpořit její zdraví. Při výběru kosmetiky je nejlepší se řídit individuálními potřebami pokožky a preferencemi, a také konzultovat s odborníkem, pokud máte závažné problémy s pokožkou.

Obrázek Vše, co potřebujete vědět o pH pokožky 1

Péče o pH pokožky hlavy a vlasové pokožky

Správná péče o pokožku hlavy a vlasovou pokožku je zásadní nejen pro krásné vlasy, ale také pro udržení zdraví pokožky a vlasových folikulů. Přirozené pH této oblasti hraje významnou roli v udržení rovnováhy a ochrany. Různé faktory mohou ovlivnit pH pokožky hlavy a vlasové pokožky a výběr vhodných produktů je nezbytný.

Jaké je přirozené pH pokožky hlavy a vlasové pokožky

Přirozené pH pokožky hlavy a vlasové pokožky se pohybuje mezi 4,5 až 5,5, což je mírně kyselé prostředí. Toto pH pomáhá udržovat ochrannou bariéru pokožky a podporuje zdravou flóru mikroorganismů. Kyselé prostředí brání růstu nepříznivých mikroorganismů a zabraňuje podráždění.

Jak časté mytí a používání nevhodných výrobků mohou ovlivnit pH pokožky hlavy a vlasů

Časté mytí vlasů a používání nevhodných výrobků mohou narušit rovnováhu pH pokožky hlavy a vlasů. Příliš časté mytí může odstranit přírodní oleje, které jsou důležité pro udržení pH. Agresivní šampony obsahující silikony, sulfáty a parabeny mohou vysušovat pokožku a narušit její pH. Tato narušená rovnováha může vést k svědění, podráždění a dokonce k nadprodukci mastnoty, jak se pokožka snaží kompenzovat ztrátu oleje.

Obrázek Vše, co potřebujete vědět o pH pokožky 1

Jak vybrat správné produkty pro péči o pH pokožky hlavy a vlasů

Pokožka hlavy má své přirozené pH zhruba 5,5, což též spadá do mírně kyselého prostředí. Pokud se pokožka hlavy dlouhodobě pohybuje v příliš kyselém prostředí, které je pod hodnotou 4,5, nebo naopak v příliš zásaditém prostředí, které je tvořeno pH nad 6,5, tak mohou vznikat vlasové problémy, jako jsou lupy, mastné vlasy či v nejhorším případě vypadávání vlasů.

Většina konvenčních šamponů obsahuje spoustu chemických složek, které při častém mytí dokážou pH vlasové pokožky nabourávat. Ale nejedná se jen o používání nesprávných šamponů a kondicionérů, ale i o barvení nebo odbarvení či chemické rovnání vlnitých vlasů.
Řekli jsme si, že pH pokožky hlavy je přirozeně 5,5. Barvení má pH 10, odbarvení 11 a chemické narovnávání vlasů má pH 13. Po těchto úkonech je vlasová pokožka obzvlášť citlivá a zaslouží si pořádnou péči, v tomto případě neutralizaci. Tu by vám měl provést každý zkušený kadeřník, proto nikdy nedoporučujeme domácí barvení či odbarvování. Můžete si jím opravdu velmi zásadně pokožku hlavy poškodit.

Obrázek Vše, co potřebujete vědět o pH pokožky 15

Zároveň není dobré ani příliš často měnit šampon, protože každý konvenční šampon má jiné složení, a tím pádem i jiné pH a pak pH pokožka hlavy dost kolísá.

Důležité je i správné vymývání šamponu a jiné vlasové kosmetiky. Vždy vlasy vymývejte dostatečně dlouho, abyste je zbavily veškerých chemikálií usazených na pokožce i ve vlasech. Pokud tak neučiníte, můžete již po jejich vysušení cítit nepříjemné pnutí, svědění, pálení a další den se můžete vzbudit s polštářem plným lupů.

I ve vlasové kosmetice vám nejlépe poslouží přírodní vlasová kosmetika s neutrálním pH, která vlasy krásně provoní a vyčistí, a navíc zachovává ochrannou bariéru pokožky hlavy.

Nezapomeňte také na fakt, že pokožka hlavy je hlavním termoregulátorem těla, a obzvlášť v létě je důležité, aby byla zdravá, hydratovaná a dostatečně okysličená. A také chráněná, takže by klobouky či kšiltovky měly být nezbytným doplňkem vašeho letního šatníku.

I zde je přírodní kosmetika nejlepší možností

Přírodní kosmetika je opět vynikající volbou pro péči o pokožku hlavy a vlasovou pokožku. Přírodní produkty často obsahují složky jako bylinky, esenciální oleje a přírodní extrakty, které jsou šetrné k pH. Certifikovaná přírodní kosmetika má tendenci být méně agresivní a respektovat přirozenou rovnováhu pokožky.

Celkově je důležité chápat, že pH pokožky hlavy a vlasové pokožky hraje zásadní roli v udržení zdraví a krásy vlasů. Správná péče, volba vhodných produktů a minimalizace používání agresivních chemikálií mohou pomoci udržet toto pH v optimálním stavu. Při výběru produktů se zaměřte na jejich složení a preferujte přírodní kosmetiku, která podporuje zdravou rovnováhu pH a celkovou vitalitu pokožky hlavy a vlasů.

Obrázek Vše, co potřebujete vědět o pH pokožky 20

Jak udržet přirozenou rovnováhu pH pokožky

Napřed vám prozradíme, jak ji určitě neudržíte – příliš častým a nešetrným mytím a volbou zcela nevhodné pleťové a tělové kosmetiky.

Například při mytí klasickým mýdlem na ruce, které mívá pH okolo 9–10, což znamená, že je oproti naší pokožce velmi zásadité. Při jeho častém používání by zanechávalo mytí klasickým mýdlem vaši pokožku vysušenou, šupinatou a podrážděnou. Ale to samé platí bohužel i u konvenčních gelů, čisticích vod a spousty jiných produktů.

Dlouhodobé užívání nevhodné kosmetiky narušuje přirozenou bariéru pokožky, která je pak náchylnější na podráždění, hůře snáší změny teplot, snadněji se spálí na slunci a rychleji se zanáší nečistotami.

Ideální volbou je v tomto případě přírodní kosmetika s neutrálním pH, která přirozenou rovnováhu pokožky podporuje, a předchází tak nejen jejímu vysoušení, ale i nadměrné tvorbě kožního mazu.

Dobře vám poslouží i pleťová tonika, která vyrovnávání rovnováhy vašeho pH pleti rovněž napomáhají. Z nich vám můžeme vřele doporučit například tonikum s výtažky z růží, levandulí, heřmánku nebo hydrolátem ze zeleného čaje.

Tonér na pleť vždy nanášejte vatovým tamponkem a jemně ho do pleti vtiskávejte, tím ho zapracujete. A ještě než úplně zaschne, doporučujeme nanést na pleť olej nebo tělový krém. Ty v pleti uzamknou vodu, a předchází tak její dehydrataci a vysoušení. Navíc navlhčená pokožka další látky lépe vstřebává.

 

Jak se správně starat o pokožku hlavy a udržet její přirozené pH

Pokud chcete mít zdravou pleť, pokožku těla i pokožku hlavy, je důležité dopřávat jí péči, která má neutrální pH, čímž dovoluje vaší pokožce její pH přirozeně obnovovat. Ideální je v tomto případě čistě přírodní kosmetika, která neobsahuje žádné syntetické látky s vysokým, či nízkým pH.

Není třeba ani pokožku příliš drhnout, i ona má jistou samočisticí funkci a i bez vašich extrémních zásahů si dokáže s problémy poradit.

Koupel s přírodními přípravky nebo rychlá sprcha s přírodními sprchovými gely a vlasovou kosmetikou vašemu tělu bohatě postačí.

Po umytí své tělo hydratujte a chraňte ho správnou péčí před nepříznivými vlivy. V létě je nezbytnou součástí rutinní péče i SPF ochrana, kterou nepodceňujte!

Respektujte pH vaší pokožky a ona bude správně plnit svou funkci bariéry a chránit vás.

Obrázek Vše, co potřebujete vědět o pH pokožky 1

Související příspěvky

CLEAN BEAUTY QUIZ
CLEAN BEAUTY QUIZ
Pokračovat ve čtení
Depilace během menstruace nebo těhotenství?
Depilace během menstruace nebo těhotenství?
Pokračovat ve čtení
5 věcí, které vědět, než začnete s clean beauty
5 věcí, které vědět, než začnete s clean beauty
Pokračovat ve čtení
WELLNESS KIT, KTERÝ VÁS ZACHRÁNÍ V TĚHOTENSTVÍ
WELLNESS KIT, KTERÝ VÁS ZACHRÁNÍ V TĚHOTENSTVÍ
Pokračovat ve čtení
Pigmenty v clean make-up produktech
Pigmenty v clean make-up produktech
Pokračovat ve čtení
Ponořte se do světa plant-powered make-upu s Miss W Pro
Ponořte se do světa plant-powered make-upu s Miss W Pro
Pokračovat ve čtení

Jste naqed?

ZŮSTAŇTE S NÁMI A NIC VÁM NEUNIKNE
K PRVNÍ OBJEDNÁVCE NAVÍC ZÍSKÁTE DOPRAVU ZDARMA.
0

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Nastavení souborů cookie
Níže si můžete vybrat, jaký druh cookies povolíte na tomto webu. Kliknutím na tlačítko „Uložit nastavení souborů cookie“ použijete svou volbu.

FunkčníNaše webové stránky používají funkční soubory cookie. Tyto soubory cookie jsou nezbytné k tomu, aby naše webové stránky mohly fungovat.

AnalytickéNaše webové stránky používají analytické soubory cookie, aby bylo možné analyzovat naše webové stránky a optimalizovat je pro účely a.o. použitelnost.

Sociální médiaNáš web umísťuje soubory cookie sociálních médií, aby vám ukázal obsah třetích stran, jako je YouTube a FaceBook. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

ReklamníNáš web umísťuje reklamní soubory cookie, aby vám zobrazoval reklamy třetích stran na základě vašich zájmů. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

JinéNaše webové stránky umisťují soubory cookie třetích stran z jiných služeb třetích stran, které nejsou analytické, sociální sítě ani reklama.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon